Wat kan je doen bij extreme hitte?
(Extreme) hitte is niet enkel onaangenaam, maar kan ook schadelijk zijn voor je gezondheid. Neem daarom op tijd maatregelen. Hieronder geven we je enkele richtlijnen mee.
(Extreme) hitte op kamp is niet enkel onaangenaam, maar kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid.
Wees daarom extra aandachtig voor uitdroging, hittekrampen, uitputting of zelfs een hitteslag. Bij extreme hitte neem je best gepaste maatregelen op je kamp.
Bescherm tegen de zon
Hou kinderen en jongeren zoveel mogelijk in de schaduw.
Speel bijvoorbeeld onder de bomen, de luifel, in het bos. Of creëer zelf schaduw met doeken, parasols, ...
Smeer je deelnemers voldoende in!
Het is altijd belangrijk om je goed in te smeren, maar zeker op heel zonnige dagen. Geef als begeleider het goede voorbeeld. Gebruik bij voorkeur een zonne-creme die minstens factor 30 heeft.
Sommige kinderen of jongeren hebben een gevoeliger huidtype, maar het is voor iedereen belangrijk om goed ingesmeerd te zijn, ongeacht je haar-of huidskleur.
Je kan collectieve smeermomenten inlassen gedurende de dag zodat je zeker bent dat iedereen goed ingesmeerd is.
Bescherm het hoofd met een petje of hoedje.
Om een zonne-slag te voorkomen en omdat het niet altijd mogelijk is de hoofdhuid in te smeren, kan je best een pet of hoedje dragen. Vooral bij jonge kinderen is dit sterk aangeraden. Zet dit dus zeker op de inpaklijst voor je kamp.
Laat kinderen en jongeren meer en vaker drinken
Je drinkt best minimaal 1,5 l per dag, bij warm weer is het aangeraden om hier meer op te letten. Je zweet meer, dus je kan ook sneller uitdrogen wanneer je te weinig drinkt.
Vooral kinderen vergeten soms te drinken, hou hier daarom een extra oogje in het zeil.
We geven je enkele algemene tips rond water drinken:
Het is beter om vaker in kleine hoeveelheden te drinken dan heel veel in 1 keer
Kies bij voorkeur voor plat water
Vermijd heel koude dranken: te koude dranken kunnen buikkrampen geven
Geef je deelnemers drinken vóór ze dorst hebben
Zorg voor een aangepast 4-uurtje. Watermeloen, komkommer... bevatten veel water!
Beperk lichamelijke inspanningen
Beperk (zware) lichamelijke inspanningen tijdens de warmste momenten van de dag (tussen 11 en 16u.). Je past best je activiteiten aan bij warm weer. Je kan natuurlijk op voorhand niet weten of het heel warm zal worden op kamp. Daarom is het een goed idee om altijd een lijst (water)spelletjes voor te bereiden voor moest het heel warm worden.
Spelen met water: waar let je op?
Vermijd waterverspilling
Bij warm weer is het logisch dat je wil verkoelen met water, waterspelletjes zijn dan vaak heel populair.
We geven je enkele tips om duurzaam om te gaan met je water:
Laat enkel je begeleiding de tuinslang gebruiken, zo vermijd je dat je deelnemers water verspillen door elkaar nat te sproeien.
Geniet langer van waterpret: vul liever een plonsbadje waar je deelnemers langer van kunnen genieten dan emmers die je zomaar over elkaar uitkapt.
Denk goed na over je watergebruik: heb je een waterballon nodig of kan je ook met een natte spons werken waardoor je langer dezelfde hoeveelheid water kan gebruiken? Denk hier op voorhand even over na en zo kan je overtollig waterverbruik vermijden.
Kijk uit met stilstaand water en drinkwater
Plonsbadjes of zwembaden die te lang in de zon staan, kunnen een bron van ziektekiemen vormen. Ook met je drinkwater moet je opletten. Zet kannen drinkwater in de schaduw en spoel ze regelmatig om infecties te voorkomen.
Vermijd bruine zeep en zon
Let op met spelen met bruine zeep. Als je met bruine zeep op je lichaam in de zon loopt, kan je brandwonden oplopen. Gebruik liever badschuim.
Extra tips op Warmedagen.be
Op de website van Volksgezondheid: www.warmedagen.be vind je heel wat tips, checklists en andere inspiratiebronnen rond wat te doen bij warm weer. Neem zeker een kijkje!