Integriteitsbeleid

De doelgroep van het jeugdwerk zijn kinderen en jongeren die nog volop hun leefwereld aan het ontdekken zijn en grenzen opzoeken. Dit is anders bij De Ambrassade als intermediaire organisatie waar we voornamelijk (zij het niet uitsluitend) werken met professionele jeugdwerkers, WAT WAT-netwerkpartners en beleidsmakers. Bij deze doelgroepen zetten wij in op professionaliteit, met een vleugje jeugdwerkenthousiasme. We zijn bereikbaar en behulpzaam, informeren, stellen duidelijke verwachtingen. We zetten in op groepssfeer, check-ins, mensen het gevoel geven dat ze erbij horen en hier thuis zijn in een warm huis. Tegelijkertijd dagen we hen ook uit om zichzelf onder de loep te nemen.

Dit ligt aan de basis van ons integriteitsbeleid. Een beleid dat door een interne werkgroep met vertegenwoordigers uit ieder team – jeugdinfo, jeugdwerk en Vlaamse Jeugdraad – werd opgemaakt, die op hun beurt een participatief proces doorliepen met heel de personeelsploeg. De heel concrete acties zullen hier niet besproken worden aangezien de noden van de organisatie doorheen de komende beleidsnotaperiode zullen evolueren. We evalueren en blijven dit opvolgen. We spreken hier enkel over De Ambrassade. Het traject dat de Vlaamse Jeugdraad hierrond liep voor hun vrijwilligerswerking zal hier niet besproken worden. Dit kan worden nagelezen op de website van de Vlaamse Jeugdraad.

Preventie: waar liggen onze valkuilen?

De Ambrassade vervult verschillende rollen om onze doelen te bereiken, waar telkens andere valkuilen aan verbonden zijn. Als het gaat om De Ambrassade als ondersteuner, netwerkorganisatie en schakel brengen we veel professionele jeugdwerkers en WAT WAT-netwerk partners samen op overlegmomenten, vormingen en inspiratiedagen. Op die evenementen willen we een veilige sfeer creëren. Door fysiek ruimte te maken voor de vraag “wat als er iemand over je grens ging vandaag?” – met posters, banners, een standaard slide in elke presentatie op grote evenementen,… - maken we het thema bespreekbaar en dagen we de deelnemers uit om in hun organisatie ook die ruimte te maken. Die veilige sfeer willen we ook creëren wanneer jongeren in contact komen met WAT WAT, zowel online als offline. Denk daarbij aan focusgesprekken, bevragingen, workshops, moderatie op de sociale mediakanalen en samen met hen content maken. Hierbij gaat nog meer aandacht naar samen afspraken maken en nazorg. Voor al onze online kanalen voeren we trouwens bewust moderatiebeleid dat we over merken heen blijven evalueren en aanpassen.

De rol als ondersteuner kan soms clashen met die van expert en belangenbehartiger. In die rollen mag een medewerker wel al eens op tafel kloppen zonder dat we verantwoordelijk moeten zijn voor de groepssfeer op dat moment, net als jongeren en jeugdwerkers. Op een overleg met beleidsmakers, in een klankbordgroep, in een panel, … mag het schuren. Inhoud en onze stem laten horen primeert over groepsdynamica op dat moment. In navolging van zo’n overleggen zijn we wel bewust bezig met nazorg. We stellen onszelf en deelnemers de vraag: hoe ervaarde je dit overleg? Wat nemen we mee? Met welk gevoel ga je naar huis?

Reactie: wat als er toch grenzen overschreden worden?

Ervaring leert ons dat inzetten op kwaliteit en expliciteren hoe wij werken aan een veilige omgeving al heel veel doet. Maar soms zullen er meldingen binnenkomen van deelnemers of medewerkers over wiens grenzen is gegaan. Wat doe je op zo’n moment? Hiervoor werken we met een getrapt systeem: om het voor de melder zo laagdrempelig mogelijk te maken, zijn alle collega’s aanspreekbaar om die melding te ontvangen. Zij maken de afweging of ze zelf met deze situatie aan de slag kunnen of ze hier graag ondersteuning van één van onze vier opgeleide aanspreekpunten voor willen. Niet iedereen moet API zijn, maar iedereen is wel mee verantwoordelijk voor de kwaliteit en zorg die we met dit huis willen uitstralen, om zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen te helpen.

Op het moment van melding kiezen we voor een “no blame” aanpak, wat wil zeggen dat we luisteren naar het verhaal van melder en pleger, zonder vingerwijzen. We proberen samen met de melder te ontdekken wat die nodig heeft om niet enkel diens grenzen, maar ook de relatie met de pleger te herstellen. Dit is een aanpak waar het jeugdwerk veel expertise in heeft en waar wij als ondersteuner van de sector heel trots op aansluiten.

Wat verwachten we van personeel?

Medewerkers moeten zich competent voelen om de groepssfeer veilig te houden, om meldingen te ontvangen, … Daarom zetten we op vorming en intervisie rond begeleidershouding enerzijds en de basis van het ernst inschattend systeem anderzijds, bij zowel nieuwe als ervaren leden van de personeelsploeg. Het afgelopen jaar is een experiment geweest met de interne werkgroep om acties te bepalen om onszelf nog te verbeteren, het komende jaar zullen we experimenteren met een structureler vormingsaanbod: wie moet wat weten wanneer in hun functie en carrière pad?

We zijn een organisatie met pit, die gedreven mensen samenbrengt en waar dus zowel interne als externe verwachtingen hoog kunnen oplopen. Voor onze personeelsploeg voeren we daarom naast het integriteitsbeleid een doortastend welzijnsbeleid, waarin mentaal welzijn een belangrijke rol speelt.

Vragen?

Aagje Rottiers is API voor De Ambrassade.

Hermelinde Hooft is API voor de Vlaamse Jeugdraad.

Aagje Rottiers

Beleidsmedewerker Mentaal Welzijn en Integriteit

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief